Geplaatst : 18 september 2015

Afgelopen zaterdag 12 september trad Het Residentiekoor wederom op in het Zuiderparktheater. Een geënsceneerde uitvoering van de Carmina Burana stond op het programma. Een prachtige samenwerking van jong en oud. De jonge garde bestond uit studenten van de NME en de musical opleiding Dutch Academy of Performing Arts. Zij acteerden en dansten met een energie die vrouwe Fortuna nauwelijks kon bijhouden. Daarbij werden zij muzikaal ondersteund door ons Residentiekoor en Koninklijk Mannenkoor ‘Die Haghe Sanghers’.

Het was een 'match in heaven'. Voor een niet onaardig gevuld Zuiderparktheater (vooral gelet op de felle concurrentie in de stad en de regio) ontvouwde zich de kringloop van de seizoenen en het wisselend lot van de mens. Onder de bezielende leiding van regisseur Arne Sybren Postma en muzikale duizendpoot Martin van der Brugge sprongen de vonken er van af. Niemand sprak na afloop over de regenbuitjes die ons bezochten, Fortuna toonde weer eens haar grillige gelaat. De gesprekken gingen over de fantastische voorstelling! Weer een prachtige uitvoering die wij op onze erelijst kunnen bijschrijven.

Op zaterdag 19 december staat ons weer een uitdaging te wachten. Midden in de kersttijd voeren wij de Nelsonmis van Haydn uit, een mis die alleen vanwege de boodschap van vrede enige relatie heeft met Kerst. Het is wel gewaagd om zo’n programma uit te voeren als overal om je heen de kerstliederen als muzikale glühwein de kerken en concertzalen vullen. Geen punt, wij hebben kaarslicht in de Oude Kerk van Scheveningen maar ook en vooral de tijdloze muziek van Joseph Haydn. Dat is zo kenmerkend en bepalend voor Het Residentiekoor. Gebaande paden slaan wij zelden in en als wij dat doen, geven wij er een verrassende draai aan, daarbij enthousiast ondersteund door de zangers, het bestuur, Laura Sandee onze repetitor en last but not least onze dirigent Martin van der Brugge.

Alleen, tja daar komt het weer, er moeten echt zangers bij. Voor een koor als Het Residentiekoor geldt juist ‘Hoe meer zielen, hoe meer muzikale vreugde!’ Ik roep u daarom op om nog maar eens flink op mensen die u kent in te praten om mee te komen zingen. Het Residentiekoor mag gehoord worden!
Succes!